• Boundary Layer Wind Tunnel

    The alterations to the Boundary Layer Wind Tunnel at Western University were necessitated to provide the land required to build the Amit Chakma Engineering Building. A comprehensive review of the existing spaces and workflow for Wind Tunnel staff resulted in a reconfigured spaces that achieves the following: relocated entrance to the south end of the building off the new shared courtyard space to enhance public visibility of the innovative research facility; a dedicated model display area adjacent to the main entrance and reception which celebrates the history of the work; and converting the existing barrelled-roof corridor into the main staff collaboration space. The result is a renewed work environment which supports the progressive wind engineering and research that takes place within it.

  • Amit Chakma Engineering Building

    Designed in association with Perkins+Will, the Amit Chakma Engineering Building at Western University is the latest addition to the Engineering complex creating much need student social space as well as state-of-the-art research laboratories and classrooms. It is the first LEED Platinum certified building at Western and the third academic building in Canada to achieve the certification. Sited along Western Road, across from the Richard Ivey School of Business, the building further defines the edge of Western’s campus while providing a front entrance for the Engineering Complex. The main atrium serves as a link to the existing Spencer Engineering Building as well as the central gathering space surrounded by private and open study areas. The building is organized with classrooms, laboratories, and offices positioned along the east side of the building connected by a main corridor along the west side. The west corridor hosts daylit student worksurfaces overlooking Western Road to further enhance the student experience.

  • Sir Arthur Currie Public School

    This new Elementary School, Child Care Centre and Family Centre is located to serve the expanding residential neighbourhoods in northwest London. The two-storey building includes Kindergarten and Grades 1-8 classrooms, a General Arts Room, a Gymnasium/Activity Room and a Learning Commons, as well as an Administration area.  Common spaces, such as the Main Office, Learning Commons, and Gymnasium/ Activity Room are organized around a double height entrance/atrium space.  The Kindergarten Classrooms and a new Child Care Centre are located at the ground level with easy access to the designated exterior play areas.  The Family Centre, a provincial/ municipal initiative, incorporates both large and small Multi-Purpose rooms, a Consultation Room, a Resource Room and support spaces. The Family Centre and Child Care Centre utilize a shared entrance to provide a separately controlled access point from the school; however, controlled internal access between all three functions is provided to facilitate collaborative opportunities.  Sustainable design initiatives include increased building envelope performance, low flow plumbing fixtures, implementation of daylight/lighting controls, low VOC content building materials, and strong, durable, locally sourced materials.  

  • St. John's Catholic Elementary School

    St. John Catholic Elementary French Immersion School and Child Care Centre is located in a newly developed neighbourhood in the northwest area of London. All common and primary classroom spaces are located on the Ground Floor of the school, including the Gymnasium, the Learning Commons and the Administration Area, which are organized around a double height entry/atrium space. The Learning Commons is designed to open into the Atrium enabling the two spaces to accommodate larger functions. The building has been designed with a particular focus on maintenance and durability, as well as the ability to allow for future expansion with minimal disruption to the building in the future.  Sustainability features include increased building envelope performance, low-flow plumbing fixtures, LED lighting, responsive building operating systems, low VOC materials and drought tolerant native vegetation. Energy modelling has indicated that this building should out-perform the M NEBC and ASHRAE 90.1 standards for new buildings by 25%.

  • Aldborough Public School

    The addition and alterations to Aldborough Public School in Rodney, Ontario provides the school with a one and a half storey high addition on the north side of the existing single storey structure and a one storey Kindergarten addition off the southwest corner. The north addition creates a new entrance that leads into an interior communal gathering area which connects the new General Office, Gymnasium, Activity Room, General Arts Room and circulation corridor of the existing school. From the street, the north addition provides the building with an increased sense of scale and the main entrance is clearly defined by a linear canopy that links single storey and one and a half storey massing of the new addition. New window upgrades mimic the architectural language of the addition which allows the new addition to be seamlessly integrated into the existing building, blending the old and the new to create a unified school.

  • West Oaks French Immersion Public School

    West Oaks French Immersion Public School located on 1050 Plantation Road in London, Ontario, recently underwent a 3,000sq.m. addition and renovation project to accommodate the needs of the growing student population. Upgrades were done in the classrooms of the existing single storey structure and a new two storey addition was built east of the existing school to provide a new Gymnasium, Activity Room, Learning Commons and nine new Classrooms. The location of the addition responds to program requirements and the massing has been designed to transition from the existing one storey building to the new two storey addition. The exterior façade consists of a rhythm of glazed openings and the material palette was specifically selected to complement the existing building. While a new understated entrance was provided into the addition, the existing entrance was renewed with a pronounced entrance canopy, serving to better identify it as the main entrance.

All contents copyright © 2020 Cornerstone Architecture All rights reserved.