• South London Community Centre

    The South London Community Centre and Jalna Branch Library located at 1119 Jalna Blvd is a major social and recreational hub for the growing White Oaks Community. In 2005 the community centre went through its first major interior renovation project to create a more efficiently organized and functional facility. In 2013 a new addition was proposed to respond to the demand of the growing community, and provide permanent administrative and office space for Ontario Works at this location. The new addition is located directly west of the existing facility, facing White Oaks Park and surrounded by a recreational hub that connects the existing playgrounds, new interactive water feature, landscaped sitting areas and main entrance to the new addition. The addition is accessed through an interior courtyard, which exists as a one and a half storey high, sloped roof structure that emerges from the building and is visible from all angles around the park. With glazing on all four facades, the interior courtyard serves as a transparent mass that connects the old and the new, links the addition to the existing structure and provides visitors with an internal extension of the exterior public realm. 

  • Williamsburg Town Centre

    Williamsburg Town Centre is a new community located on the west side of Kitchener Ontario, at the intersection of Fischer-Hallman and Westmount Roads. Designed according to the principles of The New Urbanism, the community provides amenities in the Town Commons and retail space along Main Street in the centre of the neighbourhood within walking distance of the residences. The character of the buildings emulates the vernacular architecture of small town Ontario.

  • No. 7 Fire Station Relocation

    The No.7 Fire Station was designed to replace an existing facility that had come to the end of its life-cycle. The new station includes individual dormitories to accommodate up to seven fire-fighters, two captain’s offices, a common great room with training, kitchen and dining areas, a fitness room, and a two-bay drive-through apparatus bay.

    The program areas are organized into two wings on either side of the apparatus bay, minimizing the distance required to travel in response to an alarm and therefore improving response times out of the station. The apparatus bay has full-height glass walls and doors at either end which allow the public to view the fire trucks when passing by.

    Photo Credit: Scott Webb Photography

  • City of London Fieldhouses 1

    The project consists of six fieldhouse buildings situated in various different parks throughout the City of London These buildings, each totalling 1,060 square feet in area, consist of male and female washrooms, as well as storage facilities.

    Every fieldhouse building was generated from one plan; however it was important that each construction had its own distinctive character, in terms of massing and materiality.

    Two of the six sites incorporate alterations to the surrounding parkland, including the installation of splash pads, playground areas, walkways and open plazas.

  • City of London Fieldhouses 2

    The project consists of six fieldhouse buildings situated in various different parks throughout the City of London These buildings, each totalling 1,060 square feet in area, consist of male and female washrooms, as well as storage facilities.

    Every fieldhouse building was generated from one plan; however it was important that each construction had its own distinctive character, in terms of massing and materiality.

    Two of the six sites incorporate alterations to the surrounding parkland, including the installation of splash pads, playground areas, walkways and open plazas.

  • Stoney Creek Community Centre, YMCA & Library

    Designed in association with Shore Tilbe Irwin & Partners, the new Community Centre and Library facility, to be located on Sunningdale Road in London, is the result of a partnership between the City of London, the YMCA of Southwestern Ontario and the London Public Library. Within the 80,000 square foot envelope, the centre will provide two pool tanks, a fitness centre with five multi-purpose rooms, a walking track, two competitive size gymnasia and a branch library. Targeted for LEED® Gold Certification, the building is designed to incorporate as many of the principles of sustainable design and energy efficiency as could be proven to have a reasonable capital/ operating cost return period.

All contents copyright © 2017 Cornerstone Architecture All rights reserved.